Supplementen zijn toch niet gevaarlijk ?

↵ Vorig level

Supplementen zijn toch niet gevaarlijk ?

Op het internet worden tal van supplementen te koop aangeboden. Ik wil me vandaag toespitsen op de middelen die beweren te helpen tegen Fibromyalgie. En voordat ik nu een stroom van boze reacties krijg, natuurlijk zijn er mensen die vinden dat een bepaald middel hun helpt. Dat is uiteraard fijn, maar voordat u deze gaat bestellen en innemen, wijzen wij u op de volgende risico’s :

  • U geeft uw volledige gegevens (incl. bankgegevens of creditcardnummer) aan vreemden. In het gunstigste geval verkopen zij uw adres later door aan derden, en in het ongunstigste geval krijgt u te maken met identiteits- en/of internetfraude.
  • Bedenk dat de wet/regelgeving voor zelfs producten met dezelfde naam, toch kunnen verschillen van land tot land. Ook maakt het feit dat je een product dat misschien niet is toegestaan in eigen land uit een ander land aanschaft, nog steeds geen verschil dat je het in ons land niet in je bezit mag hebben. Zorg dat je alle regels hierover kent en niet de wet overtreed.
  • Bedenk dat de verkoper geen enkele inzicht heeft in uw ziektebeeld en medicijngebruik, maar dat u wel risico loopt dat het middel dat u zo aanschaft een gevaarlijke wisselwerking kan hebben met andere middelen, of bijwerkingen kunnen veroorzaken die u noodlottig kunnen worden.
  • Op veel van deze verkopen is er geen controle en de verkopers beschikken niet altijd over de vereiste kwalificaties. De aangeboden middelen zijn vaak niet wetenschappelijk getest op kwaliteit.
  • Dergelijke niet (in eigen land) geregistreerde producten bieden geen enkele garantie inzake veiligheid of doeltreffendheid. Deze kunnen stoffen bevatten die schadelijk voor u kunnen zijn. Bij sommige producten wordt de wettelijke bescherming en kwaliteitsgarantie zo omzeilt omdat in dat land de regels minder streng zijn.
  • Het komt geregeld voor dat de gebruiksaanwijzingen van middelen die uit een ander land komen, een gebruiksaanwijzing hebben in de taal van dat land, waardoor deze vaak niet of onvolledig wordt begrepen. Ook worden soms ontoereikende of zeer beperkte gebruiksaanwijzingen meegeleverd.
  • De meeste verkopers zullen u waarschijnlijk vertellen dat het pas echt gaat werken na een aantal maanden, en dat u daarna dagelijks een (of meer) capsule(s) of tablet(ten) moet nemen om de werking te garanderen. Dit is een eenvoudige manier om gelijk grootverbruik te verzekeren, omdat u dan gelijk voor een paar maanden koopt, omdat dat dan weer “heel wat scheelt in de prijs”. Wees hierop bedacht!

WAARSCHUWING
Wij adviseren u om wanneer u een bepaald middel online wilt aankopen, dit vooraf met uw arts of apotheker te bespreken, aangezien zij (mogelijk) kunnen achterhalen wat de werkzame stoffen in deze middelen zijn. Het middel dat u wilt gaan kopen kan ook een (soms zeer gevaarlijke) wisselwerking hebben met geneesmiddelen die u reeds inneemt.

Waarom deze waarschuwing ?
Er zijn de laatste tijd zeer veel studies gedaan over supplementen, om de volgende redenen :

  • om de noodzakelijkheid van voedingssupplementen vast te stellen
  • omdat het vrij eenvoudig is om voedingssupplementen te vervaardigen en verkopen, en hier geen hoge eisen aan zijn gesteld, wordt de markt overspoeld met mensen die snel geld willen verdienen op deze manier. Vaak zitten in deze medicatie toch middelen die ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken en zelfs gevaarlijk kunnen zijn.

Welke onderzoeken zijn / worden hiernaar gedaan ?
Veel kruidensupplementen bevatten verborgen farmaceutische ingrediënten die ernstige gezondheidsrisico’s kunnen veroorzaken, volgens een team van experts van Queen’s University Belfast, Kingston University London en LGC. Emeritus Professor Duncan Burns, een forensisch ervaren analytisch chemicus van het Queen’s University Belfast Institute for Global Food Security, heeft met een team van specialisten aan een peer-reviewed artikel gewerkt om de detectie van illegale ingrediënten in de supplementen te onderzoeken. De experts omvatten Dr. Michael Walker van het Government Chemist Program van LGC en professor Declan Naughton van Kingston University.
Het onderzoek toonde aan dat vrij verkrijgbare supplementen die als volledig kruidig worden bestempeld, vaak potentieel gevaarlijke farmaceutische ingrediënten bevatten, die niet op het etiket staan vermeld. Professor Burns merkte op: “Dit is een reëel probleem, omdat mensen die lijden aan aandoeningen zoals diabetes, hyperlipidemie en hypertensie, vaak nitraatbevattende geneesmiddelen worden voorgeschreven. Als ze ook een kruidensupplement nemen om bijv. erectiestoornissen te behandelen, kunnen ze erg ziek worden.
“Mensen die deze producten gebruiken, zijn zich er niet van bewust dat ze deze stoffen hebben gebruikt en daarom kunnen ze dit, wanneer ze hun arts bezoeken, niet verklaren wat de bijwerkingen veroorzaakt en kan het om deze reden moeilijk zijn vast te stellen. Het is een zeer gevaarlijke situatie”.

Bij een studie van de University of Colorado, waarin verschillende onderzoeken met duizenden patiënten gedurende een decennium werden beoordeeld, toonde aan dat degenen die extra vitaminen en mineralen namen, meer kans hadden op gezondheidsproblemen. Voedingssupplementen, zoals vrij verkrijgbare multivitaminen, doen “meer kwaad dan goed” en kunnen het risico op het ontwikkelen van kanker en hartaandoeningen vergroten. Dit blijkt uit deze onderzoek in de VS. Het nemen van meer dan de aanbevolen dosering bèta-caroteen – een supplement geadverteerd als een boost voor het immuunsysteem – bleek volgens de universiteit het risico op het ontwikkelen van longkanker en hartziekten met wel 20% te verhogen. Het verslag stelde ook dat een onderzoek met een foliumzuursupplement, waarvan wordt gedacht dat het precancereuze poliepen in de dikke darm vermindert, het aantal poliepen onder gebruikers daadwerkelijk heeft verhoogd in vergelijking met degenen die een placebo kregen.
Tim Byers, onderdirecteur voor kankerpreventie bij het kankercentrum van de universiteit, zei: “We hebben ontdekt dat het nemen van extra vitaminen en mineralen meer kwaad dan goed doet. We ontdekten dat de supplementen eigenlijk niet bevorderlijk waren voor hun gezondheid. Sommige mensen kregen zelfs meer kanker tijdens de vitamines. Hij presenteerde de bevindingen tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Association for Cancer Research.

Pieter Cohen, assistent-professor in de geneeskunde aan de Harvard Medical School waarschuwt voor 2 woordjes die op veel potjes van supplementen staan. De woorden worden afgedrukt in een klein vierkantje op de achterkant van het potje onder een vetgedrukte belettering die beweert de ingrediënten van het supplement te vermelden: “Proprietary blend”, Dit betekent dat de eigenaar zijn eigen mengsel heeft samengesteld.
Onder de beschermende paraplu van deze twee woorden, hoeft een supplementenmaker niet alle details te vermelden van wat er in zijn product zit. Hierdoor kunnen bedrijven ingrediënten toevoegen zonder dit te vermelden, zegt Cohen, op een evenementenreeks georganiseerd door de Harvard T. Chan School of Public Health. “En dat is meestal het product met een hoger risico.” De risico’s kunnen ernstig zijn. Verschillende supplementen zijn in verband gebracht met een toename van bepaalde vormen van kanker; anderen zijn gebonden aan een verhoogd risico op nierstenen. Hoewel dit onderzoek op grote schaal is gepubliceerd, blijven supplementen jaarlijks ongeveer 20.000 mensen naar de eerste hulp sturen.

Zijn er voedingssupplementen specifiek voor Fibromyalgie ?
En of die er zijn. Ook hier is vaak sprake van misleiding… want sommige gebruiken de term Fibro waarmee ze impliceren dat het voor mensen is met Fibromyalgie. Echter het woord Fibro verwijst natuurlijk naar vezel, dat natuurlijk op meerdere manieren is uit te leggen. Ik heb in de afgelopen 9 jaar waarin ik mij intensief bezig houdt met Fibromyalgie, al een flink aantal “middelen” die zouden helpen bij Fibromyalgie de revue zien passeren. Dit worden er maandelijks meer. Met de info die ik had (heb ik zonder veel moeite een rondje voedingssupplementen die “Fibro” bevatten gezocht), komt dit uit de bus rollen. We kennen allemaal het fenomeen van potjes met vitamines of supplementen die we gekocht hebben met de hoop dat dit ons beter zou laten voelen, meer energie zou geven, pijn zou verlichten, etc. Veel van ons zullen ook nog zulke potjes hebben staan thuis. Daarom weer eens mijn welgemeende waarschuwing : Waak ervoor om supplementen via internet te kopen en neem GEEN van deze supplementen zonder vooraf overleg met uw arts en/of apotheker, zodat deze de wisselwerking met andere medicatie, bijwerking en eventuele risico’s ervan kan controleren. Hieronder een impressie :