Vitamine B12 (Uitvoerige Uitleg)

↵ Vorig level

Vitamine B12 (Uitvoerige Uitleg)

Vitamine B12 is een vitamine die steeds meer in de belangstelling staat. Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een tekort aan vitamine B12 komt veel meer voor dan gedacht wordt en kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken.
Preventie, vroege opsporing en behandeling van een vitamine B12-tekort is uitermate belangrijk mede om irreversibele neurologische schade en beenmerg falen te voorkomen. In veel gevallen blijft een B12 gebrek onopgemerkt aangezien de symptomen niet herkend worden en omdat de standaard waarden bij bloedonderzoek voor het bepalen van de vitamine B12 tekort niet representatief is. Vermoedelijk heeft vitamine B12 meer functies en is de huidige ADH is vermoedelijk veel te laag. En hoe zit het met foliumzuur? En vitamine B6? Welke vormen moeten wij nemen en waar moeten wij op letten bij het maken van onze keuzes.

B12
Vitamine B12 is onder andere nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de synthese van het DNA. Het speelt een cruciale rol in het goed functioneren van het centrale en perifere zenuwstelsel en immuunsysteem. De piepkleine B12 moleculen vervullen een belangrijke rol in vele chemische reacties die noodzakelijk zijn om onze weefsels en organen op te bouwen, het voedsel dat wij eten om te zetten in energie, afvalstoffen uit ons lichaam af te voeren, het lichaam te beschermen tegen infecties, onze cellen met elkaar te laten communiceren en beschadigde onderdelen te herstellen. Door de synergie met foliumzuur en vitamine B6 wordt deze combinatie vaak gebruikt voor het verlagen van het homo-cysteïnegehalte van het bloed. Wanneer dit gehalte te hoog is dan bestaat er grotere kans op hart- en vaataandoeningen en de ziekte van Alzheimer. Bronnen van vitamine B12 zijn: rundvlees, lamsvlees, wild, gevogelte, orgaanvlees, varkensvlees, vis, schaal- en schelpdieren, melkproducten en eieren.

Lees meer