Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Vitamines en Voedingssupplementen » Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

↵ Vorig level

Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

Er zijn diverse onderzoeken gaande naar een mogelijke link tussen Vitamine D tekort en chronische pijn. In de afgelopen 10 jaar, hebben verschillende onderzoekers een verband tussen extreem lage vitamine D-niveaus en chronische, algemene pijn die niet reageert op de behandeling gevonden.
Maar of een tekort aan vitamine D pijn veroorzaakt? Dat is nog onduidelijk.

Dr. Greg Plotnikoff, senior consultant bij de Allina Center for Health Care Innovations in Minnesota, herinnert zich nog de vrouw in haar jaren ’40 die hem vertelde dat hij de 30ste dokter was die ze had bezocht. “Twaalf van hen had haar verteld dat ze gek was,” zegt Plotnikoff, voorheen een universitair hoofddocent van de interne geneeskunde en kindergeneeskunde aan de Universiteit van Minnesota Medical School. “Ze had zwakte, pijn, vermoeidheid – drie pagina’s vol met symptomen. Artsen hadden haar antidepressiva en anti-epileptische medicatie gegeven en niets werkte. Ik controleerde haar vitamine D – en de resultaten waren dat deze nauwelijks meetbaar waren”. Na 3 maanden een hoge dosis vitamine D te hebben genomen, waren bijna al haar symptomen verdwenen.

Dr. Plotnikoff ging dit verder onderzoeken en publiceerde in 2003 een studie waarbij 150 mensen hem bezochten met pijnklachten. Bijna allemaal (93%) hadden een extreem lage vitamine D niveau. In 2009 publiceerde de Mayo Clinic een studie waaruit bleek dat mensen met een tekort aan vitamine D hadden, bijna het dubbele aantal pijnmedicatie benodigde als mensen met voldoende vitamine D.


Maar andere studies (een die in januari 2010 is gepubliceerd) hebben weer aangetoond dat er (nog) geen wetenschappelijk verband is tussen een vitamine D tekort en chronische pijn. “Het zou fijn zijn als vitamine D zou helpen tegen chronische pijn”, stelt dr. Sebastia Straube van de Universiteit van Gottingen “maar de link tussen vitamine D en chronische pijn is nog niet overtuigend vastgesteld”.

Een aantal recente studies laten zien dat hoeveel vitamine D u in uw systeem hebt, kan worden verbonden met bepaalde vormen van chronische pijn, in het bijzonder (knie)artrose. Onderzoekers richtte zich op 418 vrijwilligers die gedurende 4 jaar werden gecontroleerd op knieartrose progressie en vitamine D in hun bloed. In vergelijking met vrijwilligers met gezonde niveaus, verergerde bij deelnemers met een te laag vitamine D verdubbelde het risico van hun (knie)artrose. De onderzoekers concludeerden dat vitamine D tekort tevens een risicofactor kan zijn voor mensen met Fibromyalgie.

Over de rol van vitamine D bij Fibromyalgie zijn deskundigen het nog niet eens. Veel mensen met Fibromyalgie blijken een tekort aan vitamine D te hebben. Veel kleine studies lijken aan te geven dat een gezond vitamine D peil een (indirect) positief effect op Fibromyalgie klachten kan hebben. Het is echter niet afdoende bewezen of een vitamine D tekort ook een oorzaak van Fibromyalgie kan zijn.

Hoewel de genoemde twee studies niet als bewijs kunnen gelden voor de stelling dat een tekort aan vitamine D chronische pijn veroorzaakt, draagt de uitkomst wel bij aan het groeiend besef van het belang hiervan voor de pijnbestrijding.

Mocht u op zoek zijn naar manieren om uw vitamine D inname te verhogen, blijft het beste bron is zonlicht. Dat maakt sommige dermatologen weer zenuwachtig gezien het risico op huidkanker, maar als men verstandig, en niet te lang van de zon geniet, is het veruit de beste bron van vitamine D. Verder zijn vette vis zoals zalm en tonijn, verrijkte melk en eigeel andere bronnen van vitamine D.

Als laatste mogelijkheid kunt u natuurlijk ook vitamine D supplementen nemen om uw opname te vergroten,  wij adviseren echter dit altijd in samenspraak met uw behandelend arts te doen.

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4160567/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5296623/
Lees meer