Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Fibromyalgie en voeding » Vitamines en Voedingssupplementen » Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

↵ Vorig level

Vitamine D belangrijk als pijnbestrijding

Er zijn diverse onderzoeken gaande naar een mogelijke link tussen Vitamine D tekort en chronische pijn. In de afgelopen 10 jaar, hebben verschillende onderzoekers een verband tussen extreem lage vitamine D-niveaus en chronische, algemene pijn die niet reageert op de behandeling gevonden.
Maar of een tekort aan vitamine D pijn veroorzaakt? Dat is nog onduidelijk.

Dr. Greg Plotnikoff, senior consultant bij de Allina Center for Health Care Innovations in Minnesota, herinnert zich nog de vrouw in haar jaren ’40 die hem vertelde dat hij de 30ste dokter was die ze had bezocht. “Twaalf van hen had haar verteld dat ze gek was,” zegt Plotnikoff, voorheen een universitair hoofddocent van de interne geneeskunde en kindergeneeskunde aan de Universiteit van Minnesota Medical School. “Ze had zwakte, pijn, vermoeidheid – drie pagina’s vol met symptomen. Artsen hadden haar antidepressiva en anti-epileptische medicatie gegeven en niets werkte. Ik controleerde haar vitamine D – en de resultaten waren dat deze nauwelijks meetbaar waren”. Na 3 maanden een hoge dosis vitamine D te hebben genomen, waren bijna al haar symptomen verdwenen.

Dr. Plotnikoff ging dit verder onderzoeken en publiceerde in 2003 een studie waarbij 150 mensen hem bezochten met pijnklachten. Bijna allemaal (93%) hadden een extreem lage vitamine D niveau. In 2009 publiceerde de Mayo Clinic een studie waaruit bleek dat mensen met een tekort aan vitamine D hadden, bijna het dubbele aantal pijnmedicatie benodigde als mensen met voldoende vitamine D.

Lees meer