Bespreek grote voedingsveranderingen met uw arts of diëtiste voor de juiste begeleiding en om te voorkomen dat er ernstige tekorten van het een of ander kunnen ontstaan.
Houd altijd in gedachten dat :
- ieder persoon uniek is en anders op bepaalde voeding kan reageren
- resultaten beïnvloed kunnen worden door:
- een sluimerende ontsteking / virus / bacterie
- bijwerkingen medicatie
- een combinatie van verschillende voedingsstoffen
- de effecten van voedingsstoffen die slecht verdragen wordt van dag tot dag en zelfs van uur tot uur kunnen fluctueren en veranderen.
- het belangrijk is één soort voeding / voedingsstof per keer te vermijden, dit voldoende tijd geven, en dan weer proberen. Pas hierna kun je een conclusie verbinden of deze voeding(stof) goed of slecht wordt verdragen door je lichaam. Door verschillende combinaties van voedsel, kan het moeilijk zijn te ontdekken welk product reactie geeft op je lichaam. Als je meerdere producten samen inneemt, kan het zijn dat je de reactie toeschrijft aan één product, terwijl je zonder dat jij je ervan bewust bent, toch een intolerantie kan hebben voor iets anders.
Een voorbeeld: je neemt elke ochtend 2 sneetjes witbrood met een glas melk. Daarna krijg je maagkrampen. Je vervangt het witbrood door volkorenbrood, maar blijf krampen houden. Dit kan dan erop duiden dat je, zonder dat jij je hiervan bewust bent, een lactose intolerantie hebt, en dat het helemaal niet door het brood komt.
Waarschuwing
Tegenwoordig zijn er een steeds groeiende aantal voedingssupplementen vrij verkrijgbaar bij diverse winkels, en zelfs in supermarkten. Dit is geen goede zaak omdat veel van deze voedingssupplementen een ruime overschrijding heeft van de dagelijks benodigde hoeveelheid van een bepaalde stof, en dit zelfs heel gevaarlijk kan zijn. “Langdurig extra vitamines en mineralen slikken kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Er zijn voedingssupplementen op de markt die hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu” (RIVM).
De NVWA heeft hier zelf een heel artikel over geschreven om mensen hiervoor te waarschuwen.
Deze kunt u lezen op: www.nvwa.nl risico’s voedingssupplementen
- Ook is uit onderzoek gebleken dat een steeds groeiende aantal mensen voedingssupplementen gebruiken. Dit kan diverse redenen hebben:
- mensen die aangetoonde tekorten hebben en dit op advies van dokter of voedingsdeskundige innemen
- mensen bij wie hun lichaam bepaalde stoffen niet of niet voldoende aanmaken en zodoende deze supplementen nodig hebben.
- mensen die niet gezond eten denken dat voedingssupplementen voldoende aanvulling is voor de stoffen die ze niet eten
- mensen die denken “baat het niet dan schaad het niet” of die alle beloftes van fabrikanten van voedingssupplementen doen geloven.
Wat veel mensen echter niet beseffen is dat voedingssupplementen ook een wisselwerking kunnen hebben met bepaalde medicaties, en er zelfs voor zorgen dat deze niet (of niet optimaal) werken.
Neem daarom nooit een voedingsupplement zonder vooraf overleg met uw dokter of apotheker.
De voedingsupplementen die in Nederland het meest worden verkocht zijn magnesium, Omega 3 vetzuren, vitamine C en glucosamine.
Hierbij wat nader uitleg hierover:
Magnesium
In de botten zorgt magnesium ervoor dat calcium zich in het bot inbouwt. Dat je calcium nodig hebt voor goede beenderen wist je ongetwijfeld al, maar magnesium is op dat gebied even vitaal als calcium. De twee werken zelfs nauw samen. Zo zorgt magnesium ervoor dat het bot
minder broos is en dat het calcium beter opneemt.
Behalve je botten kunnen ook je spieren niet zonder de vereiste hoeveelheid magnesium. Zo draagt magnesium bij tot het spannen / ontspannen van de spieren, waardoor verkramping tegengegaan wordt. Je spieren (zelfs je hartspier) worden sterk en soepel. Bij je mentale welzijn speelt magnesium eveneens een rol. Het wordt niet voor niets een natuurlijk anti-stressmiddel genoemd: omdat magnesium een kalmerende werking heeft op het zenuwstelsel, zorgt het ervoor dat je stress de baas bent. Bovendien geeft magnesium je een energieboost
waardoor je vrolijker door het leven gaat.
Een tekort aan magnesium kan zich uiten in nachtelijke krampen in kuiten, voeten of rug, prikkeling in handen en voeten of PMS. Maar ook angst, depressie, een opgezwollen onderbuik, een sterke drang naar zoet of een grote eetlust, slapeloosheid en vochtretentie kunnen wijzen op een magnesiumgebrek. Door het bereiden van voedsel wordt een groot deel van het mineraal inactief. Door stress, vermoeidheid en emotionele druk is de echte behoefte aan magnesium groter dan normaal wordt aangenomen.
Omega-3 vetzuren
Zowel de omega-3 vetzuren EPA als DHA zijn onmisbaar voor de opbouw en vernieuwing van de cellen in het ganse lichaam. Naast de positieve invloed op de hersenen, hebben EPA en DHA vooral een ontsteking werend effect door het afremmen van hormonen die infecties bevorderen. Je kan DHA vergelijken met de bouwstenen voor de wanden van de hersencellen, terwijl EPA de energie levert.
Vitamine C
Vitamine C versterkt het immuunsysteem en stimuleert de weerstand tegen verkoudheden, griep en infecties. Vitamine C gaat vroegtijdige veroudering tegen en houdt tandvlees, tanden, botten en huid gezond. Aangezien het lichaam geen vitamine C kan opslaan moet je deze regelmatig opnemen via de voeding. Bij een gezonde voeding met minstens vijf porties fruit en groenten per dag is een supplement in principe niet nodig. Mocht je dit wel gaan gebruiken verdient het absoluut de voorkeur om dit in overleg met arts of apotheker te doen.
Glucosamine
Glucosamine is een lichaamseigen stof, die o.a. zorgt voor de aanmaak en opbouw van gewrichten, banden, kapsels, nagels en huid. Het stimuleert de aanmaak van kraakbeencomponenten en speelt een rol bij de productie van gewrichtsvloeistof. Bij het ouder worden verliezen veel mensen het vermogen om deze stof in voldoende mate aan te maken. Zonder glucosamine is er geen smering van de gewrichten, waardoor ze kunnen verslijten en bewegen meer pijn kan gaan doen.
Uit een Britse studie blijkt dat glucosamine net zo goed werkt als ibuprofen bij bestrijding van pijnklachten vooral bij mensen met artritis. Deze opmerkelijke resultaten werden gevonden door het vergelijken van de effecten van 1200 mg ibuprofen of 1500 mg glucosamine. Op lange termijn bleek glucosamine een beter resultaat te hebben dan ibuprofen. Het supplement verbeterde vooral het dagelijks functioneren van de
patiënten met artritis en artrose. Glucosamine veroorzaakt bij sommige mensen wel lichte klachten, meestal overtollig maagzuur en misselijkheid. Over het algemeen kunnen deze bijwerkingen voorkomen worden door glucosamine in te nemen met één of twee glazen water of
door er iets bij te eten.