Tips en voorzorgmaatregelen bij chirurgische ingrepen voor Fibromyalgie patiënten
Geopereerd worden is een zorg voor iedereen maar het kan vooral een zorg zijn bij mensen met Fibromyalgie, door hun probleem met pijn amplificatie. Een belangrijke ontdekking in wetenschappelijk onderzoek is dat het zenuwstelsel overgevoelig wordt naarmate pijn langer aanwezig is. Dit wordt centrale sensitisatie genoemd. Vaak hebben mensen die net een operatie achter de rug hebben last van een “flare-up”. (Zie Fibromyalgie symptomen “Flare-ups”). Er zijn echter stappen die voor, tijdens en na de operatie kunnen worden genomen zodat de “flare-up”, die bij Fibromyalgie patiënten vaak optreedt na een operatie kan verminderen.
De volgende richtlijnen zijn aanbevolen door de Fibromyalgie Information Foundation (opgericht door drs. Robert Bennett en Sharon Clark en hun collega’s aan de Oregon Health &Science University).
Tip: Je kunt deze richtlijnen uitprinten en vooraf bespreken met je chirurg en anesthesist.
- Bespreek ruim voor de geplande operatie datum het feit dat je Fibromyalgie hebt met je chirurg en anesthesist.Er wordt door anesthesisten vaak aanbevolen dat je voor de operatie stopt met alle supplementen, kruiden en medicijnen.
- Pijn na de operatie is onvermijdelijk omdat bijna alle operaties leiden tot trauma aan de huid en spieren. Deze postoperatieve pijn wordt bij Fibromyalgie patiënten meestal verergerd als gevolg van hun verhoogde centrale sensitisatie.
- Vraag of ze je een zachte halskraag om willen doen. Dit zal helpen het onbedoelde uitrekken van je nekspieren tijdens het positioneren terwijl je bewusteloos bent te minimaliseren.
- Verzoek of je arm met de intraveneuze lijn in de buurt van je lichaam kan worden gehouden, niet uit de buurt van je lichaam of boven je hoofd. Dit zal helpen het onopzettelijk oprekken van je arm en schouderspieren tijdens het positioneren terwijl je bewusteloos bent te minimaliseren.
- Soms wordt postoperatieve pijn veroorzaakt door het gebruik van een spierverslapper, genaamd succinylcholine (ook wel bekend als suxamethonium chloride). Als je dit in eerdere operaties hebt ervaren, is dit zeker iets om met je anesthesist te bespreken.
- Vraag of er een pre-operatieve opioïde pijnstiller kan worden toegediend ongeveer 90 minuten voorafgaand aan de operatie. De reden voor het pre-operatieve gebruik van opioïden is om de “centrale sensitisatie” zoveel mogelijk te beperken – omdat dit onvermijdelijk de wijdverspreide pijn die je al ervaart zal verergeren.
Houd er rekening mee dat je na de operatie meer (en meestal voor een langere tijd) postoperatieve pijnmedicatie nodig zult hebben. Bespreek deze zaken vooraf met je behandelend arts zodat je je hier achteraf geen zorgen over hoeft te maken.