Home » Hoofd index » Tips, Voeding en Vragen » Tips & Trucs » Tips voor in de keuken

Tips voor in de keuken

↵ Vorig level

Tips voor in de keuken

  • Zorg voor een of meerdere keukentrapjes in de keuken zodat je niet hoog hoeft te reiken als je armen pijn doen.
  • Deel je keuken zo in dat alle dingen die je geregeld moet gebruiken gemakkelijk te bereiken zijn, en niet op te hoge of te lage schappen zijn. Zo hoef je niet overbodig te bukken en zware spullen hoef je niet boven je macht te tillen.
  • Bovenop keukenkastjes schoonmaken is vaak geen prettig werkje. Leg krantenpapier bovenop je keukenkastjes (dat je eenvoudig op maat vouwt). Dit voorkomt veel poetsen. Je kunt de oude kranten gewoon opvouwen en weggooien, even een doekje erover en nieuwe erop leggen voor de volgende keer!
  • Gebruik een aparte lade voor de deksels van plastic bakjes.
  • Vervang kranen met draaiknoppen door kranen met handels.
  • Gebruik keukenapparaten. Meestal zetten we deze weg omdat we ze niet dagelijks gebruiken en ze in de weg staan. Vaak worden ze dan zo ver in een kast gestopt dat het weer teveel moeite is ze te voorschijn te halen, en op te bergen en dan doen we het maar weer handmatig. Haal ze tevoorschijn, geef ze een vaste plaats en gebruik ze! Het scheelt echt tijd en moeite!
  • Laat je favoriete zware gietijzeren pan op je kookplaat of fornuis staan, dan hoef je deze niet steeds weer uit een kast te halen en te tillen.
  • Gebruik een notenkraker (het type met ribbels aan de binnenkant) om kleine dopjes van flessen los te draaien.
  • Draag een schort met zakken, waarin je eenvoudig dingen die je vaak gebruikt dicht bij je kan houden.
  • Voor veel doeleinden is het soms gemakkelijker sommige dingen (bijv. vlees of fruit) met een schaar te knippen dan met een mes te snijden. Zorg er wel voor dat de schaar altijd schoon is.
  • Keukenmessen met een ‘zaagachtige’ handvat snijden veel makkelijker.
  • In plaats van zware pannen te willen optillen om af te gieten, plaats een stalen vergiet in de pan als je bijv. aardappelen of groente kookt. Zo hoef je alleen het vergiet eruit te tillen, en loop je niet het risico van brandwonden wanneer je de pan niet meer kan vasthouden.
  • Om zware voorwerpen uit de oven te halen, plaats je een trolley (plantentrolley op wielen) naast de oven, waar je het voorwerp met twee handen op tilt. Til daarna het voorwerp van de trolley op het werkvlak (een metalen karretje heeft de voorkeur vanwege het risico van verbranding of markering van een houten trolley).
  • Je kunt tegenwoordig prachtige sets van kunststof servies en bestek kopen, wanneer het normale servies te zwaar is om vast te houden.
  • Wikkel touw of koord om deksels die glad en glanzend zijn om een betere grip te krijgen.
  • Om knoflook te persen, stop je de knoflook in een plastic zak, waarna je het perst met een deegroller of met de hiel van je hand. Als alternatief kun je ook gebruik maken van een tube knoflook pasta, knoflook korrels of een fles geconcentreerde knoflook.
  • Als je pijnlijke handen hebt, waardoor het niet lukt om gehakt te kneden, probeer het dan met een ‘stamper’ in een pan of met een mixer!
  • Als je problemen hebt met een kurkentrekker, zet dan een vork of lang mes tegen het handvat van de kurkentrekker.
  • Kook gelijk voor meerdere dagen, en vries dit in (Ook zeer geschikt voor restjes, sauzen etc.). Op zeer pijnlijke dagen scheelt dit veel moeite.
  • Plan je maaltijden minstens een dag van tevoren. Kies op drukke dagen voor makkelijke ovenschotels die je de dag ervoor al kan klaarmaken (er staan hiervoor heel veel heerlijke recepten online).
  • Werk vooruit. Op een “goede” dag kun je alvast pastasauzen, jus, of andere sauzen maken, en in de koelkast bewaren. Maak veel kleine gehaktballetjes, bak ze even aan en vries ze in. Deze zijn makkelijk in gebruik voor bij diverse gerechten, je kunt ze ook in 4e snijden voor in de soep! Zo heb je altijd vlees en saus klaar voor een makkelijke maaltijd.
  • Koop een speciaal doekje of hulpje (of een elektrische blikopener) om blikken en potten makkelijk te openen.
  • Er bestaat ook een opener waarbij, als je deze op een deksel drukt, het de lucht eruit laat. Daarna kun je de pot gemakkelijk open draaien.
  • Koop een kleine, ronde rubberen schijf in een keuken winkel (met ongeveer de breedte van een hand in diameters) voor het openen van potten (vergeet niet om gaatjes in de deksels van potten augurken te prikken om het openen makkelijker te maken)
  • Koop een mixer om te bakken of kloppen.
  • Rijst en groenten in de magnetron maken (en/of stomen) is vaak veel makkelijker. Weinig af te gieten en vaak zijn de magnetron schalen/bakken ook lichtgewicht.
  • Koop voorgesneden groenten/vlees uit de supermarkt als de voorbereiding voor het diner moeilijk of vermoeiend is. Extravagant, maar de moeite waard!
  • Wring een vaatdoek uit door deze rond de kraan te binden, daarna de twee uiteinden over elkaar te kruizen en te draaien.
  • Vul een ketel met behulp van een lichtgewicht plastic kruik en gebruik een minimale hoeveelheid water.
  • Heb je een baby en gebruik je flessen, laat dan de lucht weglopen door de speen naar beneden te drukken. Dit zorgt ervoor dat de fles makkelijker open gaat.
  • Een spons bij het afwassen kan veel makkelijker om in te knijpen zijn dan een doek.
  • Als je problemen hebt met het smeren van boter op toast, smelt dan wat boter of verwarm het in de magnetron in een kleine roomkruik, en giet het dan langzaam over de toast om het zo gelijkmatig mogelijk te verdelen.
  • Week je aardappelen een paar minuten in heet water. Dit maakt het schillen ervan veel gemakkelijker.
  • Bij het schillen van aardappelen, kun je de aardappel op zijn plaats houden door er met een vork in te prikken. Vervolgens houdt je hem op zijn plaats met het handvat van de vork.
  • Probeer een aardappelschiller van bijvoorbeeld AH. Super in gebruik en je kunt hem op verschillende manieren gebruiken: met of zonder de steker. Ook kun je er andere groenten mee schillen.
  • Als je van gestoomde groenten en vis houdt, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een drielaags lichtgewicht bamboe stomer.
  • Laat een klusser 2 plankjes maken op je broodplank, zo creëer je een buffer zodat je met een hand je brood kan smeren of iets kan snijden.
  • Hang je kookboek aan een “broekenhanger” (die met 2 klemmen) aan je keukenkast, dit bespaart ruimte op je aanrecht, is makkelijker leesbaar en houd je boek schoon!
  • Zittend op een kruk met wieltjes is minder belastend dan de hele tijd opstaan en gaan zitten. Duw de kruk wel naar achteren met je voeten, maar probeer niet al zittend op deze manier de kruk naar voren te halen.
  • Als je moeite hebt met het vasthouden van een (kleiner) object, zoals een pen of vork, omdat dit te veel pijn doet, kijk dan bij een doe-het-zelf winkel/bouwmarkt voor isolatiemateriaal voor buizen. Deze zijn beschikbaar in diverse groottes en kosten niet veel. Koop hier een stukje van, knip dit in de gewenste maten en doe ze om je potlood, vork, etc.
  • Bij een bouwmarkt kun je een hulpapparaat kopen om een oliefilter mee los te draaien. Deze zijn heel handig voor het openen van glazen potten.
  • Zie hulpmiddelen.