Tips voor reizen met Fibromyalgie
Reizen is bijna een noodzakelijk onderdeel in het hedendaagse leven geworden als je iets wilt gaan ondernemen of op vakantie gaat. Veel mensen genieten van het bezoeken van nieuwe plekken en de ervaring van verandering van omgeving. Ook voor werk kan het worden verwacht of nodig zijn dat men incidenteel of frequent moet reizen. Onder gewone omstandigheden voelt reizen als een onderbreking van een normale routine. Maar als je Fibromyalgie hebt kan dit een grotere tol eisen van je gezondheid. Uiteraard zijn er honderden reistips te geven, maar wij hebben ons beperkt tot de tips hoe je met Fibromyalgie comfortabeler kunt reizen.
Maak een gedetailleerd plan
Het is niet nodig je in allerlei bochten te wringen om een leuke trip te hebben. Wel is het belangrijker een goed dagprogramma op te stellen als je Fibromyalgie hebt. Een dagindeling met goed geplande activiteiten voorkomt uitputting door onvoorziene veranderingen en onverwacht lange wachttijden. Zet de voor jouw belangrijkste bezienswaardigheden bovenaan je lijst zodat je achteraf geen spijt hoeft te hebben dingen niet the hebben kunnen zien of doen. Onderzoek de mogelijkheid van stedentrips voor mensen die niet goed ter been zijn, of doe een City trip met een “hop on/hop off” bus. Onderzoek van tevoren de loopafstanden. Tegenwoordig is het zo makkelijk met Google Earth en allerlei afstand tabellen of apps, dat je zo vooruit kunt plannen hoe ver je kan / wil lopen zonder te ver over je grenzen te gaan. Als je een stedentrip maakt, ga na hoe ver je zult moeten lopen, waar de busstations zijn, de afstand van je hotel naar je bestemming, etc. en plan dit zorgvuldig om onaangename verrassingen te voorkomen. Wanneer je reist voor je werk heb je mogelijk weinig controle op werkdruk en dagindeling. Probeer daarom wanneer je kan dingen in je eigen tempo te doen en daardoor niet je eigen grenzen te overschrijden. Er is tevens een gratis app en een website waarmee je altijd en overal inzicht hebt in de toegankelijkheid en voorzieningen van alle publieke locaties. Zo hoef je niet meer te twijfelen of je goed kunt parkeren, of dat je ergens naar binnen kunt met een rolstoel of dat toiletten toegankelijk zijn voor mensen die slecht ter been zijn. De website en app zijn speciaal ontwikkeld voor mensen met een beperking, dus gebaseerd op jouw behoeften en beleving. Klik hier voor de link: ongehinderd.nl voor gebruikers
Leg je situatie uit aan je reisgenoten
We vergen vaak het uiterste van onszelf om tijdens een reis zoveel mogelijk te doen op een dag. Dit gaat niet als je Fibromyalgie hebt. Je zult misschien minder kunnen zien, meer tijd nodig hebben, of een rustpauze in moeten lassen in de middag. Licht je reisgenoten in over je beperkingen om te voorkomen dat zij geïrriteerd of gefrustreerd raken en te zorgen dat jij je eigen grenzen niet overschrijdt.
Koffers en inpakken
Er is een enorm aanbod van (lichtgewicht) koffers en tassen op wieltjes zodat jij je bagage minder hoeft te tillen. Houd er rekening mee dat je vooral zelf je koffer etc. zal moeten tillen, duwen, trekken of sjouwen. Kies daarom een stevig, maar lichtgewicht model met een hoge trekbeugel. De koffers met vier wieltjes rijden prima op gladde vloeren maar de tweewielers zijn vaak makkelijker hanteerbaar op straat. Een boodschappenkarretje kan goed voldoen voor een weekend- of stads trip, vooral als je je auto buiten de stad moet parkeren en met openbaar vervoer naar het centrum moet reizen. Investeer in een van de juiste hoogte. Er zijn ook uitvoeringen die je moet duwen i.p.v. trekken. Neem een lichte rugzak mee voor de trips die je overdag wilt gaan maken en laat onnodig gewicht achter waar je verblijft. Veel mensen nemen veel te veel mee op een trip. Men neemt al gauw veel meer mee dan nodig. Dit is vaak extra gewicht wat je mee moet slepen en dat is wel het laatste wat je wilt met Fibromyalgie. Kies lichte, sneldrogende en makkelijk te combineren kleding uit. De meeste hotels hebben een wasservice waar je gebruik van kunt maken.
Handige hulpmiddelen tijdens de vlucht
Er zijn veel handige hulpmiddelen die je vluchten aangenamer kunnen maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (al dan niet opblaasbaar) nekkussen. Tip: gebruik de inklapbare uiteinden van de hoofdsteun van je stoel in de vliegtuig die verhinderen dat je hoofd alle kanten op rolt en je met een stijve nek wakker wordt. Voor veel mensen hebben baat bij steunkousen tijdens het vliegen. Neem altijd een oogmasker mee. Het is vaak moeilijk in slaap te vallen als de persoon naast je de hele nacht wil lezen met de licht aan. Neem een klein pakje “wetwipes” (vochtige doekjes) mee. Die zijn handig om je op te frissen, maar ook om je handen te “wassen” zonder dat je in de rij hoeft te staan voor het toilet, en om bijv. je tafeltje in het vliegtuig schoon te maken. Oordopjes of een kleine koptelefoon is zeer waardevol als er een huilende baby op de vlucht is. Zorg er altijd voor dat je een flesje water en eventuele medicatie in je handtas (of handbagage) bij je hebt. Als je door de douane bent mag je weer water kopen dat je in het vliegtuig kan meenemen.
Selecteer je accommodatie
Allereerst zou ik de tip willen geven om niet op je slaapcomfort te besparen en dan liever een activiteit minder te bekostigen. Als je goed hebt geslapen, wordt je uitgerust wakker en kan je meer genieten van je dag. Veel hotelkamers hebben een douche boven een bad, wat bij Fibromyalgie onhandig kan zijn. Of er zijn treden om het gebouw of het restaurant in te komen. Bij het boeken van accommodatie is het verstandig vooraf reeds je wensen aan te geven. Je kunt dan denken aan bv ligging van de kamer of noodzaak van een lift. Omdat dit niet altijd mogelijk is als je online boekt, is het verstandig vooraf je accommodatie te bellen om je wensen te bespreken. Er zijn verschillende reisorganisaties die gericht zijn op mensen met een handicap. Vaak gaat het dan om rolstoelgebruikers maar het kan handig zijn deze sites te gebruiken/raadplegen om goed toegankelijke accommodatie te vinden.
Op het vliegveld
Een andere reistip (vooral voor op hele grote vliegvelden en voor lange vliegreizen met overstap) is het gebruik van een rolstoel. Het is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet (bijv. tijdens een overstap om een ander vliegtuig te halen) rennen en vliegen om op tijd te zijn, waardoor je ver over je grenzen gaat en al kapot bent en pijn hebt als je het vliegtuig instapt, of je kan even je trots doorslikken en een gratis rolstoelservice reserveren wanneer jij je ticket koopt. Vermeld bij de ticketbalie weer dat je een rolstoel hebt gereserveerd. Mensen die deze manier van reizen eens hebben ervaren, zullen hier vaker gebruik van willen maken.
Bij aankomst
Tip voor het overwinnen van jetlag. Zorg ervoor dat je vooraf aan je reis en na je trip extra tijd maakt om te rusten. Plan waar mogelijk korte rust- en/of slaappauzes. Als je buitenshuis werkt, probeer dan voorafgaand aan de reis en na terugkomst, je werkschema aan te passen of te verkorten, of van huis te werken.
Probeer de dag dat je aankomt in je nieuwe tijdzone door te brengen “inhaalslag van je slaap.” Wat je het beste kunt doen is naar de accommodatie gaan, wat eten en dan naar bed gaan zonder de wekker in te stellen. Zo begin je goed uitgerust en breng je de rest van je reis beter uitgerust door.
Zorg voor uw lichaam en alle zintuigen
Het is goed te proberen alle 5 uw zintuigen zo min mogelijk te belasten. Vaak gaat het om kleine dingetjes die een groot verschil kunnen maken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld : een paar van je favoriete theezakjes, een dun maar warm fleece dekentje, slippers of pantoffels, zonnebril, oordopjes, warme sokken, een neusspray om de neusslijmvliezen te bevochtigen. Voor mensen die soms wat slecht ter been zijn is een opvouwbare wandelstok een hele goede optie. Wat u nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van waar u heen gaat en de duur van uw trip, maar met een beetje extra aandacht bij het pakken kan u uw trip en verblijf zo comfortabel mogelijk maken. Als je lang op reis bent, zorg er dan voor dat jij je benen, armen en lichaam om de 2-3 uur voor minimaal 10 minuten even rekt / spant en dan weer ontspant.
Sla dingen over
Voel je niet verplicht om aan alles wat op het programma staat deel te nemen. Het kan geen kwaad om je reisgenoten te laten weten een bezienswaardigheid of iets wat te veel lichamelijke inspanning vergt over slaan. Laat hen vooral genieten terwijl je zelf een rustperiode inlast om je daarna weer bij de groep aan te sluiten.
Niet vergeten
Vergeet niet om je rekoefeningen te doen, zelfs in je vakantiedagen en elke ochtend en nacht rek / strek en ontspanningsoefeningen te doen. Dit kan je echt veel pijnklachten besparen.
Tips voor het autorijden
Dunne handschoenen, speciaal voor autorijden, verbeterd het contact met het stuur en is het niet nodig het stuur heel stevig vast te houden. Een verlenging van je gordel kan makkelijker in het gebruik en te hanteren zijn. Schapenvacht omhulsels voor je gordel kunnen de druk op gevoelige botten verlichten.
Er zijn speciale draaikussens te koop om op je stoel te leggen om in en uitstappen te vergemakkelijken. Deze zijn nogal prijzig. Een zijde sjaal of plastic zak kunnen een soortgelijk effect hebben. Je gaat erop zitten en met de knieën bij elkaar en al draaiend, haal je je benen naar binnen.
Houdt een deken in je auto. Op koude dagen of tijdens autopech kun je hiermee je spieren warm houden en voorkomen dat je hier later veel pijn van ondervind.
Informatie verzameld door : Elske Schaap en Nelleke Zuiderwijk.