Home » Hoofd index » Verder leven met Fibromyalgie » Acceptatie » Fibromyalgie accepteren

Fibromyalgie accepteren

↵ Vorig level

Fibromyalgie accepteren

Fibromyalgie leren accepteren (sommige verkiezen het “ermee leren omgaan” te noemen omdat ze vinden dat ze het nooit helemaal zullen accepteren) heeft tijd nodig. Aangezien ieder persoon anders in het leven staat en ieder zijn/haar eigen rugzakje draagt, kan de hoeveelheid tijd dat men ervoor nodig heeft om met Fibromyalgie om te leren gaan, flink verschillen. Het is een langdurig proces dat met vallen en opstaan wordt bereikt. Vooral omdat Fibromyalgie zo een grillig verloop heeft (de ene dag weinig en de andere extreem veel pijn) en omdat je het niet aan iemand met Fibromyalgie kan zien van de buitenkant, stuit dit op veel onbegrip.

Het is belangrijk voor zowel de persoon met Fibromyalgie, als zijn/haar partner en familie te begrijpen dat het tijd nodig zal hebben om het e.e.a. te accepteren en waar nodig veranderingen aan te brengen en taken te verdelen. Het duurt nl. een hele tijd voordat:

  • de persoon met Fibromyalgie heeft aanvaard dat hij/zij op sommige dagen veel minder kan doen dan op andere. Chronische pijn betekent niet dat de persoon met Fibromyalgie iedere dag hetzelfde pijnniveau heeft, dat hij/zij moet leren omgaan het feit dat je niet alles meer kan doen dat je voorheen met gemak deed en wat dit niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk met je doet.
  • de meest effectieve manier van bewegen en/of evt. therapie is gevonden, de frequentie ervan en de partner met Fibromyalgie zijn/haar eigen grenzen leert kennen
  • eventueel de juiste supplementen en/of medicatie en dosis ervan is vastgesteld.

Bij acceptatie van Fibromyalgie als gegeven in uw leven is het van doorslaggevend belang dat u met Fibromyalgie leert leven. Daarbij gaat het om het geheel, de aandoening, uw lichaam, uw pijn en vermoeidheid, maar ook de manier waarop u in het leven staat.